Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al secolului 20, este omagiat la aniversarea nasterii sale - Magazin - Cultura

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in Stiri / Magazin / Cultura
Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al secolului 20, este omagiat la aniversarea nasterii sale
Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al secolului 20, este omagiat la aniversarea nasterii sale
Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al secolului 20, este omagiat la aniversarea nasterii sale
TOP 5
» Elena Loreta Popa: Am iubit-o, am adorat-o, ...
cele mai citite articole din ultimele 7 zile
Constantin Brancusi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului 20, este omagiat, an de an, la aniversarea nasterii sale, 19 februarie, printr-o zi dedicata, respectiv Ziua Brancusi, marcata la nivel national incepand din anul 2016.
Personalitate marcanta in miscarea artistica a veacului al XX-lea, Constantin Brancusi a lasat posteritatii o opera impresionanta, contribuind semnificativ la transformarea sculpturii traditionale in sculptura moderna. Este artistul care a asimilat in opera sa toata istoria sculpturii pe care a dominat-o si a depasit-o, dupa cum remarca criticul de arta Mircea Deac, in volumul Constantin Brancusi (Editura Meridiane, 1966).

Sursa principala de inspiratie a artistului o reprezinta arta populara romaneasca, el reusind sa imbine simplitatea acesteia cu rafinamentul avangardei pariziene. Lucrarile sale exprima viziunea taranului roman asupra lumii inconjuratoare, artistul renuntand la elementele secundare prezente pana atunci in sculpturi, in favoarea evidentierii esentei lucrurilor.
- Arta trebuie sa fie realitatea insasi. Arta nu este o evadare din realitate, ci o intrare in realitatea cea mai adevarata, poate in singura realitate autentica. Ceea ce multi numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentata de forma exterioara, ci de ideea din spatele ei, de esenta lucrurilor, marturisea artistul in cugetarile sale, prezentate de Teodor Danalache pe site-ulcrestinortodox.ro.

Mircea Deac aminteste, in lucrarea mentionata, de cuvintele unuia dintre biografii artistului, David Lewis, care spunea ca dintre sculptori, Brancusi a fost primul care a facut o ruptura radicala cu trecutul imediat. Formele sale simple, linistite, iesite din comun, totusi pregnante si aproape abstracte, reflecta o serie de atitudini creatoare care au devenit fundamentale in dezvoltarea artei plastice moderne.
Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie/2 martie 1876, in satul Hobita (comuna Pestisani). De la mesterii acestui sat, asezat in partea de nord-vest a judetului Gorj, pe drumul ce leaga orasul Targu Jiu de localitatea Tismana, si indeosebi de la tatal si de la bunicul sau, a invatat marele sculptor priceperea de a ciopli lemnul care, in mainile sale, prindea viata, potrivit www.muzeugorj.ro.

Dupa scoala primara, urmata in parte la Pestisani si in parte la Brediceni, perioada cand a muncit si ca ucenic la Targu Jiu, Slatina si Craiova, a reusit sa intre la Scoala de Arte si Meserii din Craiova (1894-1898), iar in 1895 a fost admis la specializare la sectia de sculptura in lemn a scolii, se arata in lucrarile Membrii Academiei Romane/1866-2003 (Editura Enciclopedica / Editura Academiei Romane, 2003) si Constantin Brancusi, semnata de Mircea Deac (Editura Meridiane, 1966). Doi ani mai tarziu, in 1897, a calatorit la Viena, unde a lucrat in sectia de finisare artistica a unei fabrici de mobila. Dupa terminarea Scolii de Meserii, Brancusi a plecat la Bucuresti, unde s-a inscris la Scoala de Belle-Arte, pe care a absolvit-o in 1902. In timpul studentiei, a realizat lucrarile Bustul lui Vitelius (1898) si Capul lui Laocoon, pentru care a primit medalia de bronz.In 1904, a plecat pe jos spre Paris, facand popasuri la Budapesta si Viena. In anul urmator, 1905, s-a inscris la Scoala Nationala de Arte Frumoase din capitala Frantei, lucrand in atelierul de sculptura al lui lui Antonin Mercie. Dupa un an, a expus la Salonul de toamna trei lucrari: Copilul, Orgoliul, Portretul lui M.G. Lupascu. In 1907, a petrecut o scurta vreme in atelierul lui Auguste Rodin, noteaza www.icr.ro. Paraseste atelierul acestuia dupa doar trei luni, convins ca a umbra marilor copaci nu creste nimic si inchiriaza un spatiu pe strada Montparnasse, unde isi amenajeaza atelierul. La trei ani dupa sosirea la Paris a sculptat Rugaciunea. In 1908, Brancusi a realizat Sarutul, prima sa opera majora, precum si Cumintenia pamantului.

In perioada care a urmat a lucrat mult, expunand la Salonul Oficial din Paris si la Expozitia Tinerimii Artistice din Bucuresti. Lucrarile sale au fost prezentate apoi in numeroase expozitii din intreaga lume: Amsterdam, Boston, Chicago, Haga, Londra, New York, Paris etc. Anul 1915 marcheaza o premiera in cariera lui Constantin Brancusi, primele lucrari in lemn: Cariatide, Fiul risipitor si altele. De asemenea, a finalizat si Noul nascut. In lucrarile realizate in primele decenii ale secolului XX, se constata o esentializare a formelor si o concentrare maxima a expresiei (Inceputul lumii, Prometeu, Domnisoara Pogany, Pasarea in spatiu, Maiastra, Pasarea maiastra, Inceputul lumii, Cocosul etc.). Constantin Brancusi a acordat o importanta deosebita luminii si spatiului, acestea devenind trasaturi caracteristice ale lucrarilor sale.In 1918, a realizat, in lemn de stejar, prima versiune a Coloanei fara sfarsit, definitivata si inaugurata mai tarziu, impreuna cu celelalte elemente ale Ansamblului Monumental Calea Eroilor, la Targu Jiu. Creat intre anii 1937 si 1938, in aer liber, faimosul ansamblu, emblema a municipiului Targu Jiu, este format din Coloana Infinitului, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii si a fost ridicat in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, fiind inaugurat la 27 octombrie 1938, scrie https://centrulbrancusi.ro/.
In perioada urmatoare, Constantin Brancusi a refuzat sa participe la orice manifestare publica, in semn de protest fata de ocupatia nazista. In Romania, in epoca socialista, Brancusi a fost contestat, fiind considerat un reprezentant al burgheziei decadente, se arata pe site-ul webcultura.ro. Artistul a refuzat sa aiba o dubla cetatenie pana spre sfarsitul vietii, dar, din cauza refuzului constant de a fi reprimit in Romania, a acceptat, in 1952, sa devina si cetatean francez.

Cu toate ca se bucura deja de recunoastere artistica la nivel mondial, Brancusi a continuat sa-si duca viata ca un simplu taran roman, pana in ultimele clipe din viata. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, in cugetarile sale, artistul scria:
- Dumnezeu este pretutindeni si simti asta cand uiti cu desavarsire de tine insuti, cand te simti umil si cand te daruiesti. Eu ma aflu acum foarte aproape de bunul Dumnezeu si nu imi mai trebuie decat sa intind o mana inspre El, ca sa Il pipai! Nu mai sunt demult al acestei lumi. Sunt departe de mine insumi, desprins de propriul meu trup, ma aflu printre lucrurile esentiale. Il voi astepta pe bunul Dumnezeu in Atelierul meu.
Simtindu-si sfarsitul aproape, l-a chemat la el pe arhiepiscopul Teofil Ionescu, slujitor la biserica ortodoxa din Paris, caruia, dupa ce s-a spovedit si a primit Sfanta Impartasanie, i-a marturisit:
- Mor cu inima intristata pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea.
Constantin Brancusi a murit la 16 martie 1957, la ora 2 dimineata, iar la 19 martie, a fost inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris.Sculptorul roman a dorit sa lase mostenire Romaniei toate lucrarile sale nevandute si uneltele, dar autoritatile acelor vremuri au refuzat. Abia in 1964, Brancusi a fost redescoperit in tara natala, iar ansamblul monumental de la Targu Jiu a putut fi restaurat, dupa ce fusese abandonat si aproape daramat. Din cele peste 200 de lucrari ale sale, foarte putine se mai afla in tara (la Targu-Jiu, Craiova, Buzau si Bucuresti), majoritatea acestora putand fi admirate in cele mai mari muzee si colectii din lume.

La 3 iulie 1990, Constantin Brancusi a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane, iar la aniversarea a 125 de ani de la nasterea sculptorului, anul 2001 a fost declarat, prin hotarare a Guvernului Romaniei, Anul Brancusi, sarbatorit si in cadrul UNESCO.

Considerand ca misiunea artei este sa creeze bucurie si ca sculpturile sale nu trebuie respectate, ci trebuie iubite, Constantin Brancusi marturisea, potrivit site-ului crestinortodox.ro:
- Eu am vrut sa inalt totul dincolo de pamant. Eu am facut piatra sa cante pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar si pentru cei orbi. Ceea ce va daruiesc eu este bucurie curata.

xxx

Una dintre cele mai importante expozitii dedicata sculptorului roman organizata in ultimele decenii a fost expozitia BRĂ‚NCUSI. SUBLIMAREA FORMEI, principalul eveniment din cadrul celei de-a 27-a editii a Festivalului de arta Europalia, organizat la Bruxelles, la care Romania a avut statutul de tara invitata de onoare. Participarea tarii noastre la eveniment a fost asigurata de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Secretariatul General al Guvernului, potrivit site-ul www.icr.ro. Europalia Romania s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al presedintelui Romaniei si al regelui si reginei Belgiei, iar evenimentul s-a deschis oficial la 1 octombrie 2019, la Palatul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelles, in prezenta regelui Philippe al Belgiei si a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.Festivalul l-a adus astfel la Bruxelles, pentru prima data, pe marele artist roman, intr-o serie de evenimente de anvergura dedicate operei si personalitatii sale. Expozitia dedicata acestuia a abordat ambele directii ale lucrarilor sale, respectiv sculptura si fotografia, proiectul cuprinzand opere importante de la muzee si din colectii private din jurul lumii, incluzand Muza adormita, Sarutul sau Leda. Pe langa sculpturi, fotografii si documente extraordinare ale lui Brancusi, au fost expuse si opere ale contemporanilor sai, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin.

- Expozitia BRĂ‚NCUSI. SUBLIMAREA FORMEI a cuprins peste 25 de sculpturi expuse pe o suprafata de 1.500 mp, alaturi de alte 200 de obiecte, fotografii, documente.Festivalul Europalia, care a marcat in 2019, cel de-al 50-lea an de existenta, s-a desfasurat in perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, iar expozitia dedicata lui Brancusi era initial programata pana la 12 ianuarie 2020. Potrivit unui comunicat de presa al Institutului Cultural Roman (ICR), transmis AGERPRES la 7 ianuarie 2020, expozitia a fost vazuta de peste 1.000 de persoane pe zi la Bruxelles in vacanta de iarna, iar in trei luni, de 85.000 de vizitatori in total, un numar record pentru o expozitie dedicata unui artist roman peste hotare. Datorita succesului mare la public, organizatorii au decis inca de la pragul de 50.000 de vizitatori ca expozitia sa fie prelungita de la 12 ianuarie la 2 februarie 2020. La 6 februarie 2020, ICR informa, tot printr-un comunicat de presa, ca in ultima zi, expozitia Brancusi. Sublimarea formei, de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR, a inregistrat un record de vizitatori, nu mai putin de 2.500 de persoane stand la rand sa poata intra in muzeu pe parcursul desfasurarii ei, fiind vizitata de 116.000 de persoane din toate colturile lumii.

(Sursa: AGERPRES)
(Miercuri 19.02.2020 15:16, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Elena Loreta Popa: Am iubit-o, am adorat-o, am pretuit-o pe Simona Catrina (03.07.2021)
Galeria SENSO se redeschide cu IPOSTAZE TULBURATOARE, expozitia artistei Ana Stefania Andronic BUZU (28.01.2021)
15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu (16.01.2021)
Cere-mi ce vrei, volumul 1, un roman indraznet (10.11.2020)
Cere-mi ce vrei, acum si oricand! - Volumul 2 din celebra serie de romane romantice semnata Megan Maxwell, acum si in Romania! (10.11.2020)
Adriana Emilia Toma, povestiri romantate pe salteaua de pilates (21.09.2020)
Sarbatoare religioasa ortodoxa: Sf. Sfintit Mc. Corneliu Sutasul (13.09.2020)
13 Septembrie: Ziua Sfantului Corneliu, un om bun si milostiv (13.09.2020)
Cu aripi de Lumina, un nou volum de poezii scris de profesorul universitar Dr.Ing. Gheorghe Amza (24.07.2020)
Palatul Prefecturii Calarasi, cea mai frumoasa cladire de la Dunarea de Jos, partial refacuta (24.07.2020)
Portretul unui om fericit: Lucian Ionita, la 48 de ani (24.07.2020)
Teatrul de Vara Herastrau debuteaza in stagiunea estivala cu premiera Cu masca sau fara masca (12.07.2020)
Un interviu senzational de Mireille Astrid Popa, cu marele artist Tudor Gheorghe (24.06.2020)
Un interviu exceptional cu marele artist Tudor Gheorghe despre cum va rezista poporul roman (08.06.2020)
Azi se implinesc 29 de ani de cand scriitoarea si jurnalista Areta Sandru isi incheia povestea vietii (18.05.2020)
Regizorul Octavian Iacob a realizat un spot TV, prin care indeamna la solidaritate si ajutor in lupta impotriva COVID-19 (08.05.2020)
Eva Constantinescu lanseaza un nou volum de poezie-Poame amare” Poeme din vremuri in care timpul curge inapoi (06.05.2020)
Robinson Crusoe, un simbol al fiintei umane care traieste in izolare (25.04.2020)
Un eseu exceptional de Ioan Aurel Pop: Ganduri la vreme de restriste (19.03.2020)
Doru Ionescu se adreseaza prin cartea sa, Vocile jazz-ului romanesc, impatimitilor de jazz (13.03.2020)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Joi 29.07.2021
1 EUR +0.02% 4.9209 lei
1 USD -0.43% 4.1443 lei
Toate valutele
Joi 29.07.2021, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
SOLEXPERT COMPANY SRL
Ploiesti, Prahova, Soseaua Ploiesti-targoviste nr. Km.8
> Amenajari interioare si exterioare
AEROIN TOTAL GLOBAL SRL
Ploiesti, Prahova, Piata Victoriei nr. 15
> Agentii imobiliare
INTERCOM T&T SRL
Ploiesti, Prahova, B-dul Mihai Bravu nr. 246
> Comert
Cele mai accesate companii
ARTSOFT SRL
Ploiesti, Prahova, Strada Andrei Muresanu nr. 3
> Sisteme informatice
M.D.M. DET EUROCONSULT SRL
Tantareni, Prahova, Strada Islaz nr. 71
> Educatie si instruire
APLAST SRL
Ceptura, Prahova, Strada Ceptura nr. 1
> Tamplarie
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Constructii I case ieftine I case lemn I case zidarie I preturi I proiecte I mod
Constructii case ieftine, case lemn ieftine, case americane ieftine, preturi case ieftine, proiecte case ieftine, modele case ieftine.
> Constructii
Constructii I case din lemn I preturi I proiecte I modele
Constructii case din lemn, case din lemn ieftine, case din lemn americane, preturi case din lemn, proiecte case din lemn, modele case din lemn, planuri case din lemn, tehnologie case din lemn.
> Constructii
Piercing
Magazin specializat in vanzarea bijuteriilor de corp va invita sa alegeti unul din cele peste doua mii de modele de piering.
> Bijuterii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2021 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0877 sec.